Menopauza: co to je?
Při narození obsahují vaječníky ženy několik milionů vaječníkových folikulů. Tento počet v pubertě klesá přibližně na 100 000 až 250 000 a postupně se snižuje s každou ovulací. I když při ovulaci opouští vaječníky pouze jedno vajíčko, dozrává také několik ovariálních folikulů. Ty po ovulaci zanikají. Přirozeně tak jejich počet klesá, až nezbývají žádné, které by mohly dozrát a vyvolat menstruaci. Jeden rok po poslední menstruaci pak označujeme jako období, kdy přišla menopauza. I když se věk menopauzy může lišit, obvykle se dostavuje okolo padesátého roku věku.
Příznaky menopauzy u žen
Příznaky menopauzy souvisejí se změnami produkce hormonů, konkrétně estrogenu a progesteronu. Příznaky se však mohou u jednotlivých osob lišit a být různě silné. Mezi nejčastější příznaky menopauzy patří:
- návaly horka,
- přibývání na váze,
- vaginální suchost,
- výkyvy nálad,
- změny spánku.
Menopauza může negativně ovlivnit metabolismus žen a vést k přibývání na váze, může souviset se změnami hladiny cholesterolu i trávení sacharidů a může zvýšit riziko vzniku některých zdravotních komplikací. Zařazení určitých potravin ale může pomoci příznaky zmírnit.
Premenopauza, perimenopauza a postmenopauza: znáte rozdíl?
Samotné menopauze předchází premenopauza a perimenopauza.
- Premenopauza představuje období, kdy již začalo docházet k hormonálním změnám, ale žena má stále menstruaci a nepociťuje příznaky.
- Perimenopauza je přechodná fáze před menopauzou, která se vyznačuje poklesem estrogenu a příznaky, jako jsou nepravidelná menstruace, návaly horka, změny spánku a výkyvy nálady. Tato fáze může trvat několik měsíců, ale také let, a tělo se v ní připravuje na konec plodného období.
- Menopauza je, jak jsme již uvedli, období 12 měsíců po poslední menstruaci.
Postmenopauza pak začíná jeden rok po poslední menstruaci. Během tohoto období se tělo přizpůsobuje nové hormonální rovnováze a potíže související s menopauzou pozvolna ustupují.
Potraviny, které je vhodné zařadit
Mléčné výrobky
Pokles hladiny estrogenu během menopauzy může mít zdravotní následky, které vyžadují zvýšení příjmu vápníku a vitaminů podporujících jeho vstřebatelnost (vitaminy D a K). Mléčné výrobky, jako je mléko, jogurt a sýr, obsahují vápník, fosfor, draslík, hořčík a vitaminy D a K.
Zdravé tuky
Všichni bychom měli dávat přednost zdravým tukům, tedy takovým, v nichž převládají omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Toto platí dvojnásob u menopauzálních a postmenopauzálních žen. Mezi potraviny s nejvyšším obsahem omega 3 mastných kyselin patří tučné ryby (například makrela, losos a ančovičky) a semena (například lněná, chia a konopná).
Celozrnné výrobky
Celozrnné výrobky mají vysoký obsah živin včetně vitaminů skupiny B, jako je thiamin, niacin, riboflavin a kyselina pantotenová. Vitaminy skupiny B podporují energetický metabolismus, ale přispívají také ke snížení únavy a vyčerpání, činnosti nervového systému a normální psychické aktivitě. Do této skupiny se zahrnují například natural a celozrnná rýže, celozrnný chléb, ječmen, quinoa, oves nebo žito.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy, minerální látky, vlákninu a antioxidanty. Obzvláště prospěšné může být bobulovité ovoce. Obecně se však doporučuje jíst různé druhy a barvy.
Kvalitní bílkoviny
Pokles estrogenu v menopauze může souviset se snížením svalové hmoty a kvality kostí. Ženy procházející menopauzou by proto měly jíst více bílkovin. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin zahrnují vejce, maso, ryby, luštěniny a mléčné výrobky. Pro pokrytí potřeby je vhodné kombinovat živočišné a rostlinné zdroje bílkovin, případně zařadit protein v podobě prášku.

Potraviny, které je vhodné omezit
Omezení některých potravin může být stejně prospěšné jako zařazení jiných. Mezi nejdůležitější potraviny a nápoje, které je třeba omezit, patří:
- vysoce zpracované potraviny (sladkosti, bramborové lupínky a smažené potraviny),
- potraviny a nápoje s přidaným cukrem (limonády, energetické nápoje, sladké pečivo),
- alkoholické nápoje,
- vyšší konzumace zdrojů kofeinu (káva),
- potraviny s vysokým obsahem soli (uzeniny).
Zdroj:
https://www.nzip.cz/clanek/400-prechod-telesne-a-hormonalni-zmeny









