Mangan v potravinách: 5 věcí, které je důležité vědět

Mangan sice patří mezi minerální látky, které potřebujeme v menším množství, v těle ale přesto zastává hned několik důležitých funkcí – od podpory zdravých kostí až po ochranu buněk před oxidačním stresem. I když je mangan v potravinách jako jsou ořechy, celozrnné produkty nebo listová zelenina poměrně běžný, pro naše tělo je špatně vstřebatelný.

Mangan v potravinách: 5 věcí, které je důležité vědět
26. 5. 2025

Lidský organismus obsahuje přibližně 200 až 300 μmol manganu. Největší koncentrace této minerální látky je přitom v játrech, pankreasu, ledvinách, dále v kostech a vlasech. V ostatních tkáních je ho už méně.

Mangan v potravinách není vzácností, tělo ho ale neumí dobře využít

Mangan se nachází v celé řadě potravin. U nás máme běžně na talíři například celozrnné pečivo a těstoviny, lískové nebo pekanové ořechy, rýži, luštěniny i listovou zeleninu. Mangan ale přijímáme i díky čaji, kávě nebo černému pepři. Malé množství manganu obsahuje i pitná voda (1 až 100 mikrogramů/litr). Lidé žijící v přímořských oblastech získávají navíc mangan i z mořských plodů, zejména škeblí a mušlí, případně díky časté konzumaci ananasu.

Tělo neumí mangan z potravy plně využít – dospělí vstřebávají jen asi 1 až 5 % manganu, u kojenců a dětí to je více. 

Kojenci získají mangan nejlépe z mateřského mléka

Mangan je minerální látka, která je pro organismus důležitá v každém věku. Kojenci získávají mangan přirozeně z mateřského mléka. Mangan obsahuje i umělá kojenecká výživa na bázi kravského mléka nebo sóji. Z té je ale mangan hůře vstřebatelný než z mateřského mléka. 

Mangan v doplňcích stravy

V doplňcích stravy se mangan vyskytuje v mnoha různých formách včetně chelátových forem (např. bisglycinát manganu, glycinát manganatý a aspartát manganu), dále jako glukonát, pikolinát, síran, citrát a chlorid manganatý. Na etiketě doplňku stravy je uvedeno množství manganu, ne hmotnost celé sloučeniny. Referenční hodnota příjmu je u manganu 2 mg. V doplňcích přitom může být kombinován s dalšími důležitými živinami.

Mangan pomáhá udržovat kosti zdravé

Mangan má v organismu hned několik důležitých funkcí. V první řadě přispívá k udržení normálního stavu kostí – což odpovídá tomu, že právě v kostech je vysoká koncentrace manganu. Dále podporuje normální tvorbu pojivových tkání. Navíc pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem způsobeným volnými radikály a podporuje energetický metabolismus.  

Mangan vs. magnesium – neplést

Mangan a magnesium (neboli hořčík) jsou dvě základní minerální látky, které jsou pro organismus důležité a u nichž je tedy vhodné dbát na pravidelný příjem. I když jejich názvy znějí podobně, mangan a magnesium mají v těle odlišné úlohy. Výrazně se také liší doporučené denní množství. Mangan je považován za mikrominerál, je ho tedy potřeba méně, zatímco hořčík je makrominerál a tělo ho využije i 100krát více než manganu. 

Společné mají tyto dvě minerální látky to, že se nacházejí v ořeších, luštěninách, listové zelenině a celozrnných produktech. Podobnou mají i chemickou strukturu – obě látky patří mezi kovy.


Zdroj:

https://ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDD.htm

https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Koubova%201/PPPPP%20ZELEN%C3%81.pdf

CalciumControl

Vyzkoušejte zdarma!

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč